Translate

vrijdag 16 augustus 2013

Joodse moeder van het jaar

Joodse moeder van het jaar

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: afvalraces op televisie. Dit wegstem genre begon in 1999 met “Big Brother” en inmiddels is de Nederlandse kijker al jaren bekend met  shows als “Idols” voor muzikale talenten,  “de Bachelor” voor vrouwen die graag een partner willen winnen en “Premier gezocht!”, als zoektocht naar een mogelijke geschikte minister-president.

In Engeland hebben ze nu wel een erg originele variant op dit format bedacht: “Jewish Mother of the Year”. Uit honderden inzendingen koos Channel 4 acht dames die in  een aantal afleveringen elkaar moeten overtroeven en bewijzen dat zij de beste Yiddishe mama zijn.  Uiteraard worden ook hier elke week twee moeders naar huis gestuurd. De deelnemers bestaan uit  een mix van seculiere en orthodoxe vrouwen die wekelijks worden beoordeeld door een Engelse soapster en professor Dovid Katz. Naast de eervolle titel mag de winnares ook een wekelijkse column gaan schrijven voor ‘The Jewish News”.

De taken die de vrouwen moeten uitvoeren bestaan onder meer uit het organiseren van een Bar Mitzwa feest voor 170 mensen (inclusief koken en het maken van fruitsculpturen),  het vinden van een potentiële partner voor een 29-jarige vrouw, het regelen van een activiteitenmiddag voor joodse bejaarden en het hosten van de perfecte sjabbesmaaltijd.

Na de eerste uitzending werd de serie onmiddellijk aangevallen.  Voormalig voorzitter van de BBC, Michael Grade, vindt het schandelijk dat de clichés over joden weer in stand worden gehouden en Yvonne Brent van The Leaugue of Jewish Women noemt het seksistisch om de vrouwen te selecteren op kwaliteiten als beste taartenbakster.


Ik moet toegeven dat het een grappig idee is, maar ben het wel eens met de kritieken. Ik heb dan ook geen Nederlandse versie van het programma nodig om mijn eigen moeder als winnaar uit te roepen.  Niet alleen voor één jaar, maar voor altijd. Zij kan dan wel geen beeld van Tevje de Melkboer uit een watermeloen snijden, koopt liever koekjes dan dat ze die zelf maakt en bemoeit zich nooit met mijn liefdesleven, maar ze is ongelooflijk zorgzaam, geeft onvoorwaardelijk veel liefde en is er altijd voor mij. En dát noem ik nou echt de perfecte (joodse) moeder.

(NIW november 2012)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten