Translate

zondag 25 augustus 2013

Arab Idol

Arab Idol

Afgelopen zaterdag stroomden de straten en pleinen in Gaza, Ramallah en Nablus vol met uitgelaten Palestijnse burgers. Niet omdat ze demonstreerden tegen het Israëlische leger, maar omdat Mohammed Assaf het televisieprogramma “Arab Idol’ die avond won. De twintiger uit het Kahn Yunis vluchtelingenkamp versloeg in de finale de Egyptische Ahmad Jamal en Farah Youssef uit Syrië met een vertolking van het lied “Houd de Keffiyeh hoog!” Eerder gooide hij al hoge ogen met “I want it that way” van de Amerikaanse boyband The Backstreet Boys, wereldwijd erg populair eind jaren ’90.

Zijn overwinning was de kers op de taart voor de duizenden fans die hij tijdens de afgelopen drie maanden achter zich schaarde. Tienermeisjes liepen al weken rond in T-shirts met Assafs gezicht erop en PLO-leiders begonnen hem steeds meer als Ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit te zien.

Maar niet iedereen is even blij met hem. Zo verkondigden enkele vertegenwoordigers van Hamas dat de hysterie rondom Assaf schandelijk is omdat ‘God het enige idool is’. De aanhangers van het politieke bestuur in Gaza lijken zich hier echter niets van aan te trekken en zijn dolgelukkig dat de Palestijnse gebieden nu eindelijk eens positief in het nieuws komen. Hierdoor is het dan ook voor het eerst in een lange tijd dat aanhangers van Hamas en de PLO hand in hand dansen.

 Sommige Israëli’s  zijn bang dat deze verbroedering er toe leidt dat er een nieuwe opstand van Palestijnse kant zal komen. Ik denk niet dat het risico hierop nu groter wordt. Integendeel zou ik zelfs bijna willen zeggen. Assaf is momenteel de nationale held en het is toch veel beter dat het een zanger is dan iemand als Hamas-leider Meshaal? Bovendien zijn Assafs fans juist erg blij dat er nu eindelijk een overwinning plaatsvindt zonder pijn en doden. Muziek blijkt opeens het geneesmiddel tegen ellende en agressie.

Ik zou dan ook voor willen stellen dat er binnenkort een speciale reeks uitzendingen onder de naam “Israeli-Palestinian Idol” wordt gemaakt. Dan kan het conflict eindelijk eens op een andere manier worden uitgevochten. Hava Nagila versus Biladi Biladi, dát zou pas een spannende strijd zijn.



(NIW, Juni 2013)


1 opmerking: